Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GHS Címke

GHS Címke

Globálisan Harmonizált Rendszert, teljes nevén a Vegyi Anyagok Besorolásának és Címkézésének Globálisan Harmonizált Rendszerét (angolulGlobally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals, GHS) az ENSZ égisze alatt hozták létre 2002-ben. 

A GHS kialakítása azzal a szándékkal kezdődött meg, hogy kialakítsanak egy egységes, globálisan összehangolt rendszert a vegyi anyagok besorolására, címkézésére és a hozzájuk kapcsolódó biztonsági adatlapok rendszerére. Abban az időben ez nem számított újszerű megközelítésnek, mivel a szállítmányozás területén már léteztek egységesített rendszerek, de a munkahelyeken és a vásárlókkal közölt információkkal kapcsolatban nem létezett egységes megközelítés.

 

A GHS elfogadása után felváltotta a hasonló céllal létrehozott európai és egyesült államokbeli rendszereket. Az Európai Unióban az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló, 2008. december 16-i 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet[1] vezette be. Az Európai Unió minden tagállamára érvényes szabályozás 2009. január 20-án lépett hatályba, és egy átmeneti időszakot követően a korábban érvényben lévő osztályozási, címkézési és csomagolási irányelvek (67/548/EGK és 1999/45/EK) helyébe lépett.

A GHS bevezetése

A GHS-t 2018-ra 72 ország vezette be,[4] a folyamatot a GHS titkársága felügyeli, amely különféle nyílt forrásokból (a GHS albizottságainak jelentéséből, más ENSZ szervezetek jelentéseiből, egyéb kormányközi szervezetektől, munkacsoportokból, szemináriumokról és konferenciákról) szerzi be információit.[4] A GHS bevezetésére nincs előre meghatározott menetrend.

A bevezetés, az ENSZ szándéka szerint, megkönnyíti a nemzetközi kereskedelmet, a veszélyes kémiai anyagok gyártásának, szállításának, felhasználásának követését. Az egységes besorolási, csomagolási és címkézési előírások (Európában az 1272/2008/EK rendelet) biztosítják, hogy a vegyi anyagokat a részt vevő országokban ugyanazzal a veszély-besorolással és címkével lássák el.

A GHS kiegészíti a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló REACH rendeletet, de új (tudományos) kritériumok alapján határozza meg a vegyi anyagok veszélyes tulajdonságait és besorolását. A GHS alapján a már meglévő szimbólumokat új, egységes designnal látták.

Az 1272/2008/EK rendelet alapján 2010. november 30-ig kellett elvégezni a vegyi anyagok újbóli besorolását, és 2015. május 31. a vegyi készítmények besorolásának határideje.

* forrás - https://hu.wikipedia.org/

Bővebbi információkért keresse szakértő kollégáinkat!

E-mail cím: sales@echoprint.hu

Telefonszám: +36 70 453 7211

Személyesen: 1147 Budapest, Öv utca 140

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 9:00-tól 17:00-ig

Árukereső.hu Árukereső.hu